Vlaamse Liedjes - nederlandstalige muziek voor iedereen

Ann Christy

Ann ChristyAnn Christy, geboren als Christiane Leenaerts (Antwerpen, 22 september 1945 - Meise, 7 augustus 1984), was een Vlaams (kleinkunst)zangeres. Ze werd bekend met nummers als Gelukkig Zijn, De Roos en Dag Vreemde Man.
Leenaerts startte haar zangcarrière met het orkest The Adams waarvan de drummer, Marc Hoyois, later haar man zou worden. Haar eerste plaatje, Kussen onder regenbogen (een vertaling van Kusse unterm Regenbogen van Manuela), werd geen succes. Dat kwam er pas met haar manager Robert Bylois. Ze zong Franstalige liedjes en ging op tournee door België en Frankrijk met Adamo.

In 1968 won ze de zangwedstrijd Knokke Cup samen met Jacques Raymond, Lily Castel, Nicole Josy en Hugo Dellas onder leiding van Anton Peters. Niet enkel haar stem, maar ook de kleding was opvallend: ze liet zich vaak kleden door de hippieontwerpster Ann Salens.

In 1970 en 1971 (met Dag vreemde man) nam ze vergeefs deel aan de preselecties van het Eurovisiesongfestival. Pas in 1975 mocht ze deelnemen aan het festival, dat gehouden werd in het Zweedse Stockholm. Ze zong het liedje Gelukkig zijn voor de helft in het Nederlands en voor de helft in het Engels. Maar haar hoop op een internationale carrière kwam niet uit. Ze eindigde als 15e op 19 deelnemers. Christy keerde ontgoocheld naar huis terug. Zowel ’Dag vreemde man’ als ’Gelukkig zijn’ werden geschreven door haar vriendin en vaste tekstschrijver Mary Boduin.

In 1977 stond ze 152 keer op de planken in het toenmalig Mechels Miniatuur Teater (nu ’t Arsenaal) met de musical Midzomernachtsdroom, een muzikale bewerking van Shakespeares A Midsummer Night’s Dream.

In 1978 zong ze twee nummers van Bob Dylan: If I don’t be there by morning en Walk out in the rain. Dylan had ze samen geschreven met Helena Springs, maar niet zelf opgenomen. Beide songs werden hetzelfde jaar ook gecoverd door Eric Clapton op zijn LP "Backless"

In 1980 had ze een hit met het liedje De Roos, een cover van The Rose van Bette Midler, vertaald door Johan Verminnen.

In 1982 ging ze op tournee door Vlaanderen met Erik Van Neygen en haar Nederlandse begeleidingsorkest "Roots", maar toen werd ze ernstig ziek.

Ze overleed in 1984, op 38-jarige leeftijd aan baarmoederhalskanker. Ze werd gecremeerd en haar as werd verstrooid op het kerkhof van Meise. Haar echtgenoot, Marc Hoyois, met wie ze een zoon had, hertrouwde later met een andere zangeres, Liliane Saint-Pierre. Marc Hoyois leed aan prostaatkanker en overleed in 2010 na een val in het ziekenhuis aan complicaties.

Bron: Wikipedia onder 'GFDL' en CC BY-SA 3.0


Meer op Wikipedia

Liedjes van Ann Christy

Bla bla bla
Blij bij jou te zijn
Bravo
Dag vreemde man
Dagen te lang, nachten te kort
De roos
Duizend dromen worden waar
Een schommelpaard zonder staart
Een woord van liefde
Eenzaamheid
Er is zoveel verdriet in de wereld
Gelukkig zijn
Ik leef voor jou
Ik mis hem zo
Ik neem vandaag de trein
Ik wil dansen
In rook vergaan
Kan je me even zeggen
Lisa is Lisa
Mijn oma
Toen ik de leraar kuste
Veertien
Waarom schrijft hij niet
Windekind
Zal ik je ooit nog zien
Zij weten meer dan wij
Zoals een mooi verhaal
Zoveel mooier

Goeie moppen
''Goeie moppen'' is beschikbaar in papier en e-book.

Alle inhoud op Vlaamseliedjes.com zoals afbeeldingen, video's, tekst, audio, downloads, e.a. zijn door auteursrechten beschermd. Het copyright van dit materiaal blijft te allen tijde bij de oorspronkelijke eigenaars.